22  січня – День Соборності України

"СоборністьУкраїни - запорука міцної держави"(перегляд літератури)

 Ще великий український класик Олесь Гончар закликав: "Бережіть собори душ наших!".
Соборність України одна з важливих тем історії України. Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною.
Ідея соборності стала загальнонаціональною мрією, невідємною частиною всіх українських визвольних програм наступного періоду. Величезні жертви, віддані на вівтар волі і незалежності, навчили українських патріотів всюди, куди б не закинула їх доля, бачити в своїх мріях і боротися за єдину соборну, вільну і незалежну Україну.
У січні 1918 року була проголошена Українська народна республіка (УНР), а на територіях, які входили до складу Австро-Угорської імперії, утворилась Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР).
У грудні 1918 року лідери двох новоутворених держав у місті Фастові підписали договір про маючу наступити злуку обох українських держав в одну державну одиницю. Цей договір був урочисто проголошений в м. Києві на Софійській площі 22 січня 1919 року як злука УНР і ЗУНР. Той день увійшов в історію як День Соборності України.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина