Джеймс Хедлі Чейз (1906-1985)

 


Напевно, багатьом з тих, хто цікавився коли-небудь детективною літературою, відоме ім'я знаменитого майстра цього жанру Джеймса Хедлі Чейза. Однак, як не дивно, це ім'я вигадане і було псевдонімом людини, яку звали Рене Брабазон Раймонд.

Автор безлічі романів про гангстерів, поліцейських, детективах та інших крутих американських хлопцях народився 26 грудня 1906 в Лондоні, в сім'ї відставного офіцера.

Батько майбутнього знаменитого письменника мріяв про те, що син вибере для себе надійну і забезпечену кар'єру банківського службовця, проте сам Рене вирішив інакше. Його невблаганно тягнуло до літератури, з'явилася любов до цікавих книг. Треба сказати, що роки його навчання і юності пройшли в Рочестері, в королівській школі. У 18 років Рене залишає рідний будинок, кидає навчання і без гроша в кишені кидається у вихор «справжнього життя». Він перепробував величезну кількість професій, змінив чимало місць роботи.

Через кілька років молодий і кмітливий хлопець вже працює у фірмі «Сімпкін і Маршалл» спочатку простим продавцем, а потім завідувачем відділом доставки товарів у спеціальні книжкові магазини. Тут він щільно знайомиться з різними літературними виданнями, багато читає, іноді ночі безперервно, на власні очі бачить весь цей бізнес і заодно вивчає літературні пристрасті «масового споживача». З часом Рене вирішує написати що-небудь своє і створює кілька гумористичних оповідань, використовуючи при цьому різні псевдоніми, а також і своє справжнє ім'я Рене Реймонд.

Трохи пізніше, в 1938 році, всього за дванадцять днів початківець письменник створює свій перший серйозний роман під назвою «Орхідей для міс Блендіш не буде». Цей роман отримав грандіозну популярність і став початком письменницької кар'єри Чейза, згодом «майстра поліцейського детектива».

Роман «Орхідей для міс Блендіш не буде» був на ура прийнятий видавцями, критиками і, звичайно ж, читачами, він став бестселером, і за його мотивами було знято художній фільм. З тих пір Джеймс Хедлі Чейз стає професійним письменником.

Чейз свідомо вів спосіб життя, що виключає втручання у його приватне життя, тому біографічні відомості про нього надзвичайно мізерні і ні про які деталі не можна говорити впевнено.

Відомо, що він любив подорожувати, якийсь час був редактором журналу Королівських Військово-Повітряних сил і більшу частину життя провів у Швейцарії, в затишному будиночку, розташованому в мальовничій місцевості недалеко від Лозанни, в містечку Епаленж.

За роки своєї письменницької діяльності Чейзом було написано понад 100 романів, багато з них екранізовані.

Найчастіше дія у його романах відбувається у Сполучених Штатах Америки.

Проте сам автор у Штатах був лише двічі і дуже недовго – у Майамі та Новому Орлеані. Інформацію, необхідну для побудови сюжетів, він черпав з енциклопедій, докладних карт та словників сленгу, а також із творів американських письменників. Таке знайомство одного разу зіграло з ним злий жарт - Раймонд Чендлер подав до суду позов щодо плагіату. Чейз вибачився і заплатив, але своєї письменницької манери не зрадив, продовжуючи запозичувати сюжети в інших авторів, інколи ж у самого себе.

Чейз не писав серіалів, але серед створених ним героїв були і постійні: корумпований екс-бойовик Корріган; Вік Меллой, каліфорнійський приватний детектив; агент ЦРУ Марк Гірланд; мільйонер-плейбою Дон Міклем; Хельга Рольф та ін. Цікавою особливістю його книг є невідворотність розплати за скоєний злочин незалежно від авторських чи читацьких пристрастей до особи, яка його вчинила. Тому злочинець у його творах часто відомий з перших сторінок, а все подальше оповідання засноване на приказці "як мотузочку не витися".

Життя письменника обірвалося у 1985 році, 6 лютого він помер у своєму будинку у Швейцарії. Однак його захоплюючими романами зачитуватиметься не одне покоління.

"Якщо книги письменника розпродаються стабільно і добре, йому зовсім не треба витрачати час на інтерв'ю та написання передмов і нема чого турбуватися про те, що скажуть критики", - вважав Чейз.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина