День народження Лесі Українки

Її вірші, як перла многоцінні, як дивний скарб серед земних століть

«Я пройшла прекрасне і складне життя. Мені доля подарувала щастя залишити свій слід на землі на якій народилася та яку прославила. Мене називають: Одержимою, Співачкою досвітніх вогнів, Квітка Ломикамінь, Дочкою Прометея!  А я зірка повірте, яка спалахнула і згасла».

Леся Українка писала вірші впродовж всього свого життя. Перший свій вірш вона написала, маючи всього дев’ять років, останній – у 40 років. Всього вона написала біля 270 віршів (не рахуючи поем і віршованих драматичних творів). Найвідоміші вірші Лесі України має знати кожен українець, адже її слова стали “стрілами”, що влучають в саме серце. Поетеса залишила нам твори, які й нині дарують надію та є дороговказом у житті.

Все життя Лесі Українки було подвигом, прикладом справжньої мудрості та волі. Хвороба позбавила Лесю змоги вести нормальний спосіб життя, єдиною відрадою стала творчість, вірші, у яких не було жодного слова нарікання на несправедливу долю. У своїх творах Леся не раз наголошувала на силі поетичного слова, на його здатності впливати на людей: піднімати настрій, заспокоювати, вести у бій. Недаремно поетесу стали величати Дочкою Прометея. Нести людям вогонь про­світи, вогонь своєї любові, жар свого невтомного слова було справою всього її життя. Звичайно, якщо ніхто не бачив поетесу розбитою і знесиленою, то це не означає, що вона була крицевою. Не забуваймо, що Леся Українка – жінка з вразливою тонкою душею. Були і в її долі прикрі падіння і болісні втрати. Інколи життєві скрути були досить тяжкими, та не впадала в розпач мужня дочка Прометея, не втрачала надії на кращі часи. Варта подиву та надзвичайна сила волі, що давала тяжко хворій жінці енергію творити.

Такою ввійшла Леся Українка в літературу – як символ мужності, стійкості, нездоланності людського духу. І як співець мужності, незламності, боротьби.

Пропонуємо подивитись  відео від читачки бібліотеки філіалу №2 – Надії Ващенко,  що читає монолог Мавки з «Лісової пісні» та неодмінно вшанувати ім’я Лесі Українки в День її народження.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина