«Все палає. Вшанування Героїв Небесної Сотні»


20 лютого в Україні щорічно відзначають День Героїв Небесної Сотні. Цього дня ми вшановуємо пам’ять тих громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави під час подій Революції Гідності, тих, хто ціною власного життя захищав ідеали демократії, відстоював права та свободи людини, європейське майбутнє України.

Вшановуючи пам’ять загиблих, Кіноклуб Docudays UA «Імпульс» при бібліотеці, показав для аудиторії документальний фільм «Все палає».

«Все палає» – український документальний фільм, знятий дебютантами Олександом Течинським, Олексієм Солодуновим і Дмитром Стойковим. Стрічка розповідає про події на Майдані у Києві взимку 2013–2014 років. Фільм увійшов у лонг-ліст номінантів на Європейський кіноприз 2015 у категорії найкращий документальний фільм. Світова прем’єра відбулася 29 жовтня 2014 року на фестивалі DOK Leipzig у Німеччині в секції «Молодіжне кіно», де «Все палає» визнали найкращим східноєвропейським документальним фільмом. Українська прем’єра відбулася на міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA в рамках конкурсної програми DOCU/LIFE 24 березня 2015 року. В український широкий прокат «Все палає» вийшов 26 березня.

Олександр Течинський, Олексій Солодунов і Дмитро Стойков прийшли на Майдан, щоб просто зняти події на камеру, однак німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung запропонувало їм зробити для них фото - й відеоматеріали. Відтоді режисери почали знімати щодня в центрі Києва, і вже у середині січня зрозуміли: знятого матеріалу так багато, що з нього може вийти фільм.

Всі три оператори знімали фільм з різних точок зору: силовиків, мітингувальників та з нейтрального боку.

Цей фільм не про революцію, яка змінила Україну взимку 2013/2014. Швидше, він показує універсальну схему певних повстань і протестів – тих, які закінчуються кровопролиттям. Спочатку благородне прагнення до свободи стикається з темними силами репресивної влади. Потім, після безладу і хаосу, праведний гнів людей змінюється чистою люттю. Після перших втрат з обох сторін, незалежно від того, що ззовні виглядає чорним і білим, межа між добром і злом починає стиратися в епіцентрі битви. Врешті-решт – усе палає…

Після перегляду між глядачами відбулась дискусія, обговорення трагічних подій, які вже не викреслити  з нашої пам’яті та історії.

 






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина