Година екології «Збережемо світ, в якому живемо»

 Сьогодні до читального залу нашої бібліотеки завітали старшокласники ЗОШ №2.  До уваги аудиторії були представлені уривки з відомої документальної стрічки «Trаshed» (Сміття / 2012 р., США). Творці цього документального фільму вивчають небезпеку забруднення землі та вплив цього забруднення на харчовий ланцюжок і навколишнє середовище.
Важливість сортування сміття - запорука екологічної безпеки. 
Бібліотекарі обговорили з аудиторією проблему   роздільного збору сміття, що  полягає у зменшенні обсягів утворення відходів та захороненні їх на полігоні. Як наслідок зменшення негативного впливу відходів на довкілля і здоров’я населення. Також роздільний збір сміття дозволяє збільшити використання вторинної сировини, яка є в складі твердих побутових відходів.
Слід пам’ятати, що кинутий недопалок розкладається від 1 до 5 років, пакет з поліетилену – від 10 до 20 років, вироби з синтетичних матеріалів – через 30–40 років, консервна бляшанка – через 500, а стандартна скляна пляшка лише через 1000 років.
Усе це загрожує екологічними та епідеміологічними небезпеками – забруднення довкілля шкідливими відходами; при горінні сміття у повітря потрапляють небезпечні для здоров’я хімічні речовини – окиси азоту, сірчисті та токсичні органічні сполуки, важкі метали. Органічні відходи сприяють розмноженню  хвороботворних мікроорганізмів та паразитів, різноманітних гризунів, мух та інших комах, є кормом для диких та безпритульних тварин, кліщів. Усі вони є переносниками багатьох небезпечних інфекційних хвороб.
Слід навчитися повторно використовувати все, що можливо. Наприклад, зворотній бік використаних аркушів паперу – для чернеток, порожню тару – для зберігання продуктів або чогось іншого, старі тканини – для ганчірок.  Залишки їжі та інші органічні рештки, скошену на подвір'ї траву та опале листя можна використовувати для виготовлення з них компосту.



Після перегляду фільму, а також,  під час обговорення учні зрозуміли, що такі нескладні речі суттєво зменшать обсяги сміття і вбережуть від небезпек.   

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»