Година екології
«Збережемо світ, в якому живемо»
Сьогодні до читального залу нашої бібліотеки завітали
старшокласники ЗОШ №2. До уваги аудиторії були представлені уривки з
відомої документальної стрічки «Trаshed» (Сміття / 2012 р., США). Творці цього
документального фільму вивчають небезпеку забруднення землі та вплив цього
забруднення на харчовий ланцюжок і навколишнє середовище.
Важливість сортування сміття - запорука екологічної безпеки.
Бібліотекарі обговорили з аудиторією проблему роздільного збору сміття, що полягає у зменшенні обсягів утворення відходів та захороненні їх на полігоні. Як наслідок зменшення негативного впливу відходів на довкілля і здоров’я населення. Також роздільний збір сміття дозволяє збільшити використання вторинної сировини, яка є в складі твердих побутових відходів.
Бібліотекарі обговорили з аудиторією проблему роздільного збору сміття, що полягає у зменшенні обсягів утворення відходів та захороненні їх на полігоні. Як наслідок зменшення негативного впливу відходів на довкілля і здоров’я населення. Також роздільний збір сміття дозволяє збільшити використання вторинної сировини, яка є в складі твердих побутових відходів.
Слід пам’ятати, що кинутий недопалок
розкладається від 1 до 5 років, пакет з поліетилену – від 10 до 20 років,
вироби з синтетичних матеріалів – через 30–40 років, консервна бляшанка – через
500, а стандартна скляна пляшка лише через 1000 років.
Усе це
загрожує екологічними та епідеміологічними небезпеками – забруднення довкілля
шкідливими відходами; при горінні сміття у повітря потрапляють небезпечні для
здоров’я хімічні речовини – окиси азоту, сірчисті та токсичні органічні
сполуки, важкі метали. Органічні відходи сприяють розмноженню хвороботворних
мікроорганізмів та паразитів, різноманітних гризунів, мух та інших комах, є
кормом для диких та безпритульних тварин, кліщів. Усі вони є переносниками
багатьох небезпечних інфекційних хвороб.
Слід навчитися повторно використовувати все, що можливо.
Наприклад, зворотній бік використаних аркушів паперу – для чернеток, порожню
тару – для зберігання продуктів або чогось іншого, старі тканини – для
ганчірок. Залишки їжі та інші органічні рештки, скошену на подвір'ї траву
та опале листя можна використовувати для виготовлення з них компосту.
Коментарі
Дописати коментар