Майстриня кумедних оповідей. Галині Вдовиченко 65 років

 


21 червня народилася улюблена дітьми та дорослими  відома сучасна українська письменниця та журналістка Галина Вдовиченко. Письменниця народилася у 1959 року на Кольському півострові за Полярним колом, у містечку Печензі на кордоні з Норвегією. У дитинстві разом із родиною Галя часто переїжджала з місця на місце, але постійно бувала у бабусі з дідом у селі Отинія Коломийського району Івано-Франківської області, на батьківщині батька. З дитинства Галина полюбляла читати книжки і  читала все, що потрапляло до її рук. Це були всі книжки Астрід Ліндґрен, казки народів світу, гуцульські казки,  дуже любила Андерсена. І зараз на творчість письменницю надихають казкові оповідання, наприклад, Туве Янссон, яка писала як для дітей, так і для дорослих.

Пані Галина вивчала філологію у Львівському національному університеті імені Івана Франка та в студентські роки часто відвідувала бібліотеку: «У бібліотеці завжди стояли черги, нам бракувало підручників, ми обмінювалися одне з одним, дуже багато конспектували», - згадує вона. «Атмосфера бібліотеки завжди мене надихала, любила цю тишу, зосередженість на книжках. Любила спостерігати в бібліотеці за людьми».

Галина зізнається, що її власні книжки почали «рости», тобто писатися, коли виросли її діти - донька та син. Перша книга вийшла 2008 року, і відтоді світ побачили 29 романів для дорослих і дітей  найвідоміші з яких -  «Ліга непарних шкарпеток», «Мишкові Миші», «36 і 6 котів» і «Засинай. Прокидайся». Сама Галина так говорить про себе: «Коли я пишу дитячі книжки, то вважаю себе дитячою письменницею, коли починаю писати роман чи оповідання для дорослих, тоді думаю, що я авторка, яка пише для дорослих».



Першим дебютним твором письменниці став роман «Пів’яблука», опублікований видавництвом «Нора-Друк». Численний тираж твору розійшовся ще першого місяця, авторка здобула славу серед колег і читачів. Другий роман  Галини Вдовиченко -  «Замок Гербуртів» - отримав першу премію у номінації «романи» на конкурсі «Коронація слова – 2009», вийшов у світ під назвою «Тамдевін». У 2015 та 2017 роках вийшли дві частини суперпопулярних дитячих книг «36 і 6 котів з ілюстраціями Наталки Гайди. 2019 року з’явилися: книжка «Котохатка» й колективна збірка «Казки під ялинку». Книжки та уривки з книжок Галини Вдовиченко перекладені литовською, латиською, словацькою, німецькою, англійською, японською, китайською, перською, грузинською, та чеською мовами.

Наразі письменниця мешкає у Львові. Захоплюється гірськими лижами, дизайном одягу та інтер’єрів, колекціонує рукавички, а також, здається, – літературні нагороди (усього їх у неї вісім за п’ять років!!!)… У домашній бібліотеці письменниці – сотні книжок, а свого життя вона не уявляє без словників та енциклопедій.

Бібліотека-філія №2 пропонує своїм читачам познайомитися з творчістю цієї чудової авторки.  

 


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кульбаба, або Диво-рослина

«Зниклі птахи та тварини України»

«Відродження нації»