У пошуках Сковороди

 


Весь минулий рік бібліотеки міста та інші культурні заклади присвячували свої заходи та публікації Григорію Сковороді до 300-річчя з дня народження геніального мислителя. Сьогодні для глядачів стала доступним до перегляду нова документальна стрічка «У пошуках Сковороди», що розкриває його постать, розповідає про різні етапи життя Григорія Савича, поєднуючи їх із сучасністю. Фільм вийшов в кінці грудня на телеканалі Суспільне Культура та є у вільному доступі.

Режисером стрічки став Максим Сметана, автором сценарію – Сергій Лисенко. «Історія створення цього фільму сама по собі гідна окремої стрічки, яку можна коротко схарактеризувати головним українським словом року — "незламність". Виготовлений в умовах обстрілів і знеструмлень, фільм у доступній глядацькій формі викладає ключові тези світогляду Григорія Савича, а також органічно поєднує їх з грізними випробуваннями сучасності»,   - розповідає виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура Лук'ян Галкін.

«Година з лишком мудрості, краси і спокійної навіть не віри – усвідомлення неодмінної перемоги. Бо ж вікова традиція філософії свободи зобов’язує», – пише Лук’ян Галкін на своїй Facebook-сторінці. – «Цей фільм повнить внутрішнім світлом, як розетки наповнюють спраглі павербенки».

Головна мета творців цієї стрічки – це  популяризація  спадку Григорія Савича серед молодого покоління в контексті сучасних драматичних подій та майбутнього української нації в нашій державі. У фільмі чотири сюжетні лінії: перша — мандрівка двох могилянських спудеїв Марічки й Богдана місцями, що пов'язані з філософом; другу склала серія розмов із провідними українськими інтелектуалами, дослідниками спадщини мислителя, музикантами, художниками, артистами; третя — це українська природа, мальовничі краєвиди, які мали велике значення для філософа; четвертою стала війна. Трьохсотріччя Сковороди припало на час повномасштабної російської агресії.

В ролі оповідачів про життєвий шлях і творчість Григорія Сковороди виступили: лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, директорка «Мистецького арсеналу» Олеся Островська-Люта, директор Інститут філософії імені Г. Сковороди Анатолій Єрмоленко, засновниця «Бібліотеки майбутнього» Вероніка Селега, філософ Володимир Єрмоленко, письменник Тарас Лютий, історикиня, дослідниця історії Криму Гульнара Абдулаєва, докторка філософських наук, професорка Київського національного університету імені Т. Шевченка Наталя Кривда, директор Інститут національної пам’яті та військовий ЗСУ Антон Дробович.

 Бібліотека-філія №2 рекомендує до перегляду. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина