Мандрівна кінна бібліотека, бібліотекарки – вершниці та нова книга Джоджо Мойєс «Подаруй мені зірку».


Історія, що сталася насправді та присвячена всім бібліотекаркам світу в романі Джоджо Мойєс «Подаруй мені зірку», зворушить кожного, хто візьме до рук цю книгу. Блискуча епічна історична драма, дії якої розгортаються в епоху американської депресії в Кентуккі, спирається на реальну історію з життя. Бібліотека-філіал №2 не могла оминути цей роман, та не познайомити своїх читачів з цією неймовірною історією.

Починаючи працювати над створенням роману Мойєс досконало дослідила історію бібліотек 30-х років. Вона хотіла  показати всю силу книг і читання, наскільки важливими можуть бути книги для того, щоб кидати виклик і змінювати людей.

А історія насправді цікава! В США в 30-х роках минулого століття в життя втілився проект «Pack Horse Library». Відважні вершниці-бібліотекарки, доставляли бібліотечні книжки до найважчих гірських районів Кентуккі, їх прозвали «книжковими жінками». Понад третина жителів США під час Великої Депресії були неписьменні і не могли відвідувати навчальні заклади, до них не доходили періодичні видання та інша література. Схід штату Кентуккі розташовувався надто далеко від великих поселень у важкодоступній місцевості та Аппалачі, тому виникла така необхідність у створенні мандрівних бібліотек.

Добровольці організували першу кінну бібліотеку в 1933 році, її підтримала Федеральна адміністрація з надзвичайної допомоги. Фонди поповнювались літературою з усіх можливих джерел, в більшості з пожертвувань, та розташовувалися де тільки можна –  на складах, у церквах, у поштових відділеннях. Бібліотекарі підбирали літературу, журнали та підручники для жінок-кур'єрів. З корзинами та сумками, притороченими до сідла, повними книг, вони подорожували у найдальші гірські райони штату. Ці хоробрі наїзниці, як і листоноші, працювали в будь-яких погодних умовах, свої подорожі вони робили не рідше два рази на місяць. Одна з вершниць жартувала, що в її мула ноги стали різної довжини, щоб утриматися на стежці.

Бібліотекарки також читали вголос, у тому числі дорослим людям, щоб завоювати довіру до проекту неписьменних жителів. Усіх бажаючих вони навчали читати. Чомусь найбільше горянам подобалися книги Марка Твена. З цікавістю вони читали і про Робінзона Крузо. І, звичайно, прості люди віддавали перевагу книжкам з картинками, щоб краще розуміти про що йдеться. Проект був закритий у 1943 році, в зв’язку з війною, а з 1946 року книги почали розвозити вже на мотоциклах.

Головна героїня книги Мойєс –  англійка Еліс Райт виходить заміж за американця Беннета Ван Кліва та в невеликому містечку її поглинають  реалії життя. Вона мусить зробити важливий крок — стати волонтером для мандрівної бібліотеки, і, незважаючи на протидію вдома, доставляти книги бідним, подорожуючи на великі відстані верхи. Про все, що чекає головну героїню - дружбу, самореалізацію, свободу, біду, небезпеку, опір, ви дізнаєтесь прочитавши цей чудовий роман і отримаєте справжню насолоду, обіцяємо!

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина