Джон Ентоні Берджесс - найвидатніший інтелектуал свого часу

 

Ентоні Берджесс – англійський прозаїк, поет, літературознавець, лінгвіст та композитор – його по праву називають одним із найвидатніших інтелектуалів свого часу.

 Письменник народився 25 лютого 1917 року в Манчестері в католицькій сім'ї. Його батько був касиром та грав на фортепіано у місцевому пабі. Мати хлопчика померла від пандемії грипу у 1919 році, його вихованням займалася спочатку тітка, а потім прийомна мати. Берджесс навчався в коледжі Ксаверіан та в університеті Манчестера, де, по закінченні його у 1940, він став читати курс лекцій з історії англійської мови та літератури. Під час Другої Світової війни служив у сухопутних військах. Одним із ранніх дитячих захоплень Берджесса стала музика. Любов до цього виду мистецтва Ентоні проніс через все життя: він навіть власноруч створив майже двісті музичних творів. Проте музика завжди залишалася лише хобі: як сферу професійної діяльності Берджесс обрав викладання.

У 1942 році одружився з Луелле Ішервуд Джонс (у 1968 році вона померла від цирозу печінки).



З 1946 по 1950 Берджесс викладає в університеті Бірмінгема, працює в міністерстві освіти та в школі Бенбарі. До 1959 він пише порівняно мало, так як вивчає теорію музики. Його перший роман "Бачення битви" ("A Vision of Battlements") був завершений в 1949 році, а надрукований тільки в 1965. Він багато в чому був натхненний "Енеїдою" та текстами Джойса. У 1954 році Берджесс був інспектором у справах освіти в Малаї та Брунеї, і незабаром написав так звану малайську трилогію, яка складалася з романів: «Час тигра» (1956, «Time for a Tiger»), «Ворог у ковдрі» (1958, "The Enemy in the Blanket") і "Ложе сходу" (1959, "Beds in the East").

З 1959 Берджесс цілком присвятив себе письменству і з тих пір жив на Мальті, в Італії, Америці та Монако. Між 1960-м та 1964-м роками він написав 11 романів.

  «Механічний апельсин» (1962) – найзнаменитіший твір автора. Роман приніс йому світову славу та водночас скандальну популярність батька – засновника «кібер – панківської субкультури».

Доля роману незвичайна. Ентоні Берджесс почав працювати над ним, вважаючи, що стоїть на порозі смерті, а завершив останні розділи через кілька років, знаючи, що страшний діагноз був помилковим. Набутий ним за цей час життєвий досвід, безперечно, знайшов своє відбраження у його творі. Проте філософська сторона роману досі залишається незрозумілою. 

 «Механічний апельсин» знайомий сьогодні швидше за фільмом Стенлі Кубріка, який став культовим для покоління 1970-х.

Малкольм Макдауелл у фільмі по книзі Ентоні Берджесса «Механічний апельсин»

 Роман Берджесса зараз не менш, а може, й більш актуальний, ніж 50 років тому…

У 70-ті та 80-ті роки він опублікував близько 30 книг, у тому числі «Сили землі» (1980), який багато критиків визнають найкращим романом Берджесса.

Берджесс писав сценарії до фільмів, а також дослідження з історії літератури, особливо займали його Шекспір та Джойс.

Його музичні твори включають симфонії, балет та оперу.

Берджесс помер 22 листопада 1993 року у Лондоні від раку легенів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина