Будівлі, що говорять самі за себе

 

Будівлі,  що  говорять  самі  за  себе

(До Дня Архітектури)

Архітектура є невідємною частиною життя людини. Як казав лауреат Пулітцерівської премії Пол Голдбергер, "Будівлі потрібні, щоб захищати людей від негоди, але не тільки". Вона впливає на психіку і здоров'я людей, визначає спосіб життя людини, через роки переказує найважливіші епізоди з життя суспільства. Вона визначає наше відчуття в просторі та наше світовідчуття.

Сьогодні ми хочемо познайомити Вас з  деякими шедеврами архітектури України і світу.

1.  Національний академічний театр опери та балету (м. Одеса)


Перший міський театр був споруджений у 1810 році за ініціативою одеського градоначальника герцога де Рішельє.

 У 1873 році будівля була знищена пожежею. Новий проєкт склали за зразком дрезденської Опери Земпера віденські архітектори Фердинанд Фельнер і Герман Гельмер.  Закінчили будівництво 1 жовтня 1887 року.

В оформленні фасаду й інтер’єрів поєднуються кілька стилів: тут можна побачити елементи італійського ренесансу й віденського бароко, класичного бароко та рококо, однак усі стильові компоненти органічно поєднані між собою і створюють цілісну композицію.

2.  Будинок із химерами (м. Київ)

Одна з найбільш відомих і овіяних легендами архітектурних пам'яток столиці – "Будинок з химерами" Владислава Городецького. Михайло Булгаков казав, що цей будинок надихнув його на створення персонажів Воланда та Азазелло, а київські газети називали її "нахабним творінням" і "огидною потворністю".

Свою назву будинок отримав завдяки скульптурним прикрасам Еліо Саля. Під час будівництва Городецький мріяв поїхати на сафарі в Африку. За його задумом, будівля повинна нагадувати африканську гору, що височіє над озером, а прикрашати її мають атрибути реальних тварин і казкових істот.

На стінах і покрівлі можна побачити бетонні голови левів, жирафів, антилоп, крокодилів, носорогів та інших мешканців савани. Переступивши поріг будинку, гість опинявся на дні озера – у фоє його зустрічали риби та восьминіг. За водні мотиви також відповідальні величезні жаби на даху, кали та дівчата з рибами. Втім, химер на головній архітектурній споруді раннього неоготичного стилю немає.

3.  Резиденція митрополитів Буковини і Далмації (м. Чернівці)

Колишня резиденція митрополитів Буковини і Далмації, (після Другої світової її будівлі використовує Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича) – ефектний теракотовий комплекс зі стрункими вежами та кам'яним різьбленням, який зводили майже 20 років (1864-1882 рр.). Він втілив у собі еклектичний мікс різних архітектурних стилів – від візантійських елементів до суворої романської масивності, від готичних вертикалей до мавританського ажуру.

Інтер'єр в дусі еклектики створювали такі художники, як К. Іобст, І. Кляйн, чеський К. Свобода, буковинські Е.Бучевський та Е. Максимович. Під керівництвом чеського архітектора Йозефа Главки почалася розвідка місцевих ресурсів, для потреб будівництва заробили керамічний та цегельний заводи, місцевих майстрів навчали мулярському ремеслу. Якість кожної цеглини перевіряли, скидаючи її з двадцятиметрової висоти.

З 1963 року резиденція є пам'ятником архітектури національного значення, а у 2011 році ЮНЕСКО включили її архітектурний ансамбль в список Світової спадщини.

4.  Центр Митрополита Андрея Шептицького (м. Львів)

Це одна з найцікавіших будівель Львова, який останні роки працює над своїм образом не тільки як історично-культурної столиці, але і як сучасного міста. Тут грамотно об'єднані бібліотека світового рівня та сучасний навчальний центр з "простором громадського креативу" на першому поверсі.

Новий інформаційно-освітній центр відкритий на території Українського Католицького університету, тому поруч стоїть церква. Навколо, як і всередині будівлі, створено безбар'єрне середовище – люди різного віку і потреб з рівними можливостями можуть користуватися усіма послугами об'єкта.

Вищезгадана "транспарентність" (відкритість) залишається головним архітектурним трендом України, і новий центр відповідає йому: просторі зали, великі панорамні вікна і 146 тисяч бібліотечних книг у вільному доступі. Над проєктом працювали команда архітекторів з Chaplinskyy & Associates та AVR Development – Штефан Беніш і Майкл Іннераріті.

5.    Центр “Менора” (м. Дніпро)

Щоб переконатися, що Дніпро перетворився на сучасну єврейську столицю України, варто відвідати культурно-діловий центр "Менора". Монументальна будівля в центрі міста архітектора Олександра Соріна – це сім башт різної висоти, найбільша з яких висотою у 22 поверхи, які символізують менору (символ єврейської релігії). Завдяки підсвічуванню на баштах будівля у нічний час світиться, як справжній семисвічник.

На перших двох поверхах центру розташовані супермаркети, магазини, інтернет-кафе, ресторани, вище – готель, конференц-зали та офіси. Тут же розташовується й один з найбільших у світі музеїв і дослідницьких центрів, присвячених історії єврейського народу в Україні та, зокрема, однієї з найтрагічніших її частин – Голокосту.

6.  Костел Св. Миколая (м. Київ)

Споруда костелу Св. Миколая почалася за конкурсним проєктом архітектора С. В. Валовського в 1899 році, а розробка і будівництво проводилися під керівництвом вже відомого нам київського архітектора Владислава Городецького.

Неоготичний костел з двома високими стрілчастими вежами та шпилями (близько 60 метрів у висоту) відрізняється стрункими пропорціями та легкістю архітектурної форми. А з висоти пташиного польоту будівля має форму видовженого григоріанського хреста.

7.  Саграда Фамілія  (Храм Свято́го Сіме́йства)

Католицька церква в Барселоні. Її будівництво почалось 1882 року та триває донині. 

Проєкт церкви був спочатку розроблений архітектором Франсіско дель Вільяром, який через рік після початку будівництва був замінений на Антоні Ґауді.  Ґауді повністю переробив проєкт, виконавши його в стилі модерну.

Після смерті Ґауді в 1926 році роботи над храмом продовжилися під керівництвом Думенака Суґраньєса. Події Громадянської війни в Іспанії на декілька років перервали будівництво. Під час війни каталонські анархісти зруйнували модель собору і знищили креслення Ґауді. Самій будівлі також було завдано збитку. У 1940-ві роботи було відновлено. У 1980-х за ініціативою архітектора Жорді Бунета-і-Арманґола для розрахунку конструкцій собору стали застосовувати комп'ютерні моделі.

Храм Святого Сімейства не є собором, а простою церквою. Завдяки своєму незвичному зовнішньому вигляду, недобудований собор став однією з головних пам'яток Барселони.

8.  Білий храм (Таїланд)

Більш відомий як Білий храм, оскільки виконаний з матеріалів білого кольору. Це буддійське святилище зведена в 1997 році за мистецькими проектом Чалермчао Косітпіпата.

9.  Собор Лас-Лахас (Колумбія)

Один з найбільш відвідуваних храмів Колумбії. Будівництво храму завершилося в 1948-ому році. Неоготичний собор побудований безпосередньо на 30-ти метровому арочному мосту, що з'єднує дві сторони глибокої ущелини.

Дбають про храм несуть дві францисканські громади, одна - колумбійська, інша - еквадорська. Таким чином, собор Лас-Лахас став запорукою миру і союзу між двома південноамериканськими народами.

10. Золотий храм ( Хармандір-Сахіб, Індія)

Давним-давно на місці храму було лісове озеро. Саме туди, вірять місцеві жителі, приходив медитувати Будда. Нині тут стоїть розкішна позолочена будівля, в якій переплелися індуїстський та мусульманський стилі. Храм відкритий  20 годин на день – з 6-ї до 20-ї, тож відвідати його Ти можеш практично в будь-який час.

Важливе місце в неоціненному надбанні людства займає архітектура, цей "кам'яний літопис світу", в якому втілилися провідні ідеї минулого і сучасності, колективний геній народів, їх слава і гордість.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина