В країні вічної вендети

У Кіноклубі Docudays UA «Імпульс» відбувся показ документального фільму «В’язні Кануна», що розкриває перед глядачами жорстокі албанські традиції. Режисер фільму Росер Корелья - незалежна режисерка-документалістка та відео журналістка з Іспанії.  Вона подорожує світом у пошуках історій, вартих розповіді. Історія, що ми дивились сьогодні, про Албанію - мальовничу країну в самому центрі Європи. Через віросповідання, а може, і через кавказькі корені, звичаї тут суворі, патріархальні, підкріплені кровною помстою, яка, незважаючи на 21-е століття, ще збереглася.
 Родовий кодекс «Канун» включає в себе право вбити, таким чином помстившись за попереднє убивство: «за кров треба відплатити кров’ю». Головні герої фільму стають жертвами традиції кровної помсти, що починає руйнувати життя багатьох родин, вони ховаються у стінах своїх будинків.
 Особливо вражає розповідь хлопця, який не може відвідувати школу, гуляти з друзями, просто нормально жити і вимушений проводити весь час за чотирма стінами свого будинку, і таких сімей тисячі…Звичайне життя для них закінчене. Надії на мирне майбутнє немає. Розпорядок стає жахливим — і дивовижно нудним. З розваг — лише телевізор. З коштів для існування — тільки пожертвування, коробки з їжею в будинок приносять друзі. Від такого життя жертви вендети впадають у депресію.
Що спонукає людей дотримуватись таких традицій? Чому правила Кануна стоять вище державних законів?  Відповіді на ці питання важко знайти, адже, як зауважили глядачі нашого Кіноклубу традиції, особливо в мусульманських країнах, змінити практично не можливо. У суспільстві, поділеному на племена, що мають у руках зброю, і де уряд не має достатніх впливів, поставити ситуацію під контроль, надзвичайно тяжко.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина