Чайні традиції (Міжнародний день чаю)
Люди п'ють чай уже кілька тисяч
років. Напій чинить позитивний вплив на весь організм
людини - серцево-судинну, нервову, травну і сечостатеву системи, регулює обмін
речовин, артеріальний тиск, стан і колір шкірного покриву, допомагає
відновлюватися після перенесених захворювань.
Його люблять на Сході, цінують в
Європі. Не дивно, що за цей час у різних країнах і регіонах сформувалися свої
правила чаювання: який чай пити, з чим, у якому посуді подавати тощо. Традиції
чаювання формуються під впливом культури країни. А ще вибір виду і сорту чаю, а
також добавок до нього залежить від рослин і продуктів, які є в конкретному
географічному регіоні, і навіть клімату. Міжнародний день чаю (International Tea Day) – неофіційне
свято, яке відзначається щорічно 21 травня з ініціативи Організація Об'єднаних
Націй від 21 грудня 2019 року.
Китай вважають батьківщиною листового
чаю: звідси напій поширився по всьому світу. Однак спочатку в Піднебесній чай
вживали як ліки, і тільки через століття китайці оцінили незвичайний смак «ча»
і навіть розробили добірку правил «Гунфу Ча», або «Вища майстерність чаювання».
У Японії, куди чай потрапив із Китаю,
сформувалася своя культура чаювання. Ключова фігура японської чайної церемонії
– матча, це висушене молоде листя зеленого чаю, яке заварюють водою, нагрітою
до 60°С. Матча підходить і для шести видів японських чайних церемоній, і для
вдумливого чаювання на самоті. До чаю в Японії подають традиційні солодощі –
вагасі.
В Європу возити чай почали приблизно
в середині XVII століття. Це були португальці, голландці і англійці, які
займалися купецькою справою. Спочатку він також був відомий як лікувальний
напій, але після декількох десятиліть його стали пити просто для отримання
задоволення.
У європейських країнах також складалися
свої традиції чаювання.
У Великій Британії чай у пошані, адже
саме англійці познайомили Європу з цим напоєм і не зраджують у любові до нього
й досі. Традиції англійського чаювання пропонують випивати по 5-6 чашок на
день: за сніданком і під час ланчу, в обід
і, звичайно ж, five-o'clock. Коли Біг-Бен б'є п'ять пополудні, англійці п'ють
чай.
У Франції чаювання перетворюють у
вишукане проведення часу. За традицією,
у вітальні, ставлять овальний чи круглий чайний стіл, який покривається
кольоровою полотняною скатертиною м'яких пастельних тонів. Чайник розміщують на
великій мельхіоровій таці. Поруч ваза з варенням, цукорниця з цукром, лимон у
спеціальній чи лимонниці на витонченому блюдці. Фрукти подають у високих вазах
у центрі столу. Найбільш популярним у Франції вважається «Паризький чай» -
вишуканий напій, виготовлений на основі міцного чорного чаю.
Суміш м'яти, листя зеленого чаю і
щедрої порції цукру, яка стала відома, як чай туарегів (або магрибський м'ятний
чай), вельми поширений в Марокко.
Тим, хто сперечається, чи можна
додавати в чай молоко або лимон, варто спробувати чай з солоним маслом. Бо ча -
традиційний тибетський чай робиться шляхом кип'ятіння пресованної цеглинки чорного чаю Pemagul. Також в чай додається
молоко, сіль і масло яків. Ця суміш при кип'ятінні постійно перемішується або
навіть збивається, в підсумку досягаючи консистенції супу.
Індія - один з найбільших в світі
виробників і споживачів чаю, незважаючи на те, що пити чай в Індії почали
тільки в середині 19 століття під впливом англійських колонізаторів.
Найзнаменитішим рецептом місцевого чаю вважається масала - чорний чай, в який додають прянощі, такі як
кориця, мускатний горіх, імбир, гвоздика, кардамон і перець. Хоча в кожному
регіоні Індії є свій рецепт, цей пряний чай є невід'ємним повсякденним
елементом життя в країні і продається майже на кожній вулиці.
Пізнання культури чаювання – це
чудовий спосіб зануритися в традиції різних народів та краще зрозуміти їхню
мову та менталітет.
Пропонуємо переглянути відео
презентацію «Чайні традиції світу».

Коментарі
Дописати коментар