Ретрокінозал.

 13 квітня ми, як завжди, були раді вітати  шанувальників старого доброго кіно в нашому ретрокінозалі. Цього разу за проханням наших відвідувачів показали кінострічку за участі Луї де Фюнеса. 


«Пригоди раввіна Якова» — французький фільм (комедія) режисера Жерара Урі, знятий в 1973 році.
Стрічка стала чемпіоном прокату того ж року у Франції – 7 млн. глядачів. Це останній досвід спільної співпраці Жерара Урі і Луї де Фюнеса. У них намічався в 1975 р. ще один фільм, де Фюнес повинен був зіграти південноамериканського диктатора, але Луї пішов з проекту після 2 інфарктів.
У 1975 році картина була представлена на номінацію «Глобус», за кращий іноземний фільм (Франція).






Деякі цікаві факти з життя актора:
1. У де Фюнеса на тумбочці зазвичай стояли три будильника і лежали три книги. Така кількість годинників  йому потрібна була, щоб бути впевненим у тому, що він не проспить. А одні й ті ж книги могли лежати у нього роками, але він ніколи не дочитував їх до кінця, щоб, за його словами, «не бути розумнішими за глядачів».

2. Найкращим відпочинком для Луї де Фюнеса було садівництво. Коли він хотів відволіктися від роботи, то одягався в коричневе пальто і величезний капелюх і йшов обробляти овочі та улюблені троянди. В його честь навіть назвали один із сортів помаранчевого кольору: троянда «Луї де Фюнес».

3. У де Фюнеса була манія переслідування – він страшно не довіряв людям. Тому з собою завжди носив заряджений пістолет. Казав: «А якщо хто-то, поки я буду в садочку, нападе в  будинку на мою дружину? Як я зможу їй допомогти без зброї?» А дітей попереджав, щоб вони не плуталися під ногами в темряві, а то він міг злякатися і... випадково вистрілити!

4. Актор завжди ходив дивитися свої картини в кінотеатр. Приходив з сім'єю і купував квитки в касі. Але як тільки фільм починався, виходив із залу. Його цікавив не він сам на екрані, а... якість звуку! Якщо вона його не влаштовувало, він прямував до кіномеханіка, щоб той вирішив проблему. А ще де Фюнес обожнював підслуховувати розмови театральних касирів, щоб дізнатися, як розкуповують квитки на його стрічки.

5. Актор ледь не залишився глухим після зйомок у фільмі «Пригоди рабина Якова» в 1973 році. За сюжетом його герой падає в чан з масою зеленої жувальної гумки, яка на ділі була сумішшю тіста і фарби. Знімали взимку, подмораживало. І коли де Фюнес закінчив зйомки, виявилося, що ліве вухо у нього забито цією масою і не чує. Лікар врятував його з допомогою... клізми. Артист був настільки зачарований результатом, що одного разу, коли у нього заклало вухо в ресторані, він попросив метрдотеля купити для нього в найближчій аптеці клізму. Прохання виконали, він почав промивати вухо. І знову залишився задоволений ефектом (на відміну від оточуючих, які спостерігали картину).

6. Актор був завжди готовий прийти на допомогу оточуючим – іноді навіть з надмірним завзяттям. Одного разу дружині його помічника по будинку стало погано від головного болю. На дворі була зима, і сніг йшов так густо, що швидка не могла проїхати. Тоді де Фюнес підняв свої зв'язки в збройних силах і незабаром у його саду приземлився вертоліт! Коли хвору на ньому привезли в госпіталь, з'ясувалося, що у неї звичайна мігрень. Де Фюнесу було страшенно ніяково перед військовими.

7.  Луї де Фюнес мріяв, щоб її діти пішли по його стопах, і йому вдалося втілити мрію в молодшому синові Олів'є. Той знявся в шести картинах разом з батьком (останнім став «Фантомас розбушувався» в 1971 році). Але де Фюнес-молодший не був у захваті від акторської майбутнього і змінив кіно на небо – став пілотом компанії Air France. Капітан де Фюнес вийшов на пенсію в 2010 році.


8. Другою дружиною Луї була внучата племінниця письменника Гі де Мопассана – Жанна Августина Бартелемі де Мопассан. Вони познайомилися в Парижі в 1942 році, в часи німецької окупації. Спочатку красуня закохалася в джаз, який грав у барі на піаніно «маленька людина», а потім відповіла взаємністю на його почуття. Вони прожили разом 40 років до його смерті. Зараз Жанна, якій в лютому цього року виповнилося 100 років, живе в центрі Парижа зі старшим сином Патріком.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»