До 170-річчя з Дня народження

Ге́нрик Адам Александер Піус Сенке́вич

Польський прозаїк білорусько-татарського походження. Автор низки оповідань і романів, зокрема, «Камо грядеши» (1896) та «Хрестоносці» (1897-1900). Лауреат  Нобелевської  премії з літератури 1905 року.
5 травня виповнюється 170 років з дня  його народження. В історії польської літератури знайдеться небагато письменників, які володіли б масштабним відчуттям історичного минулого. Генрик Сенкевич належав саме до таких прозаїків. Він зумів, подібно Гюго, Толстому, Дюма, описати грандіозні події минулих епох, не втративши при цьому творця цих подій — людську особистість.
Письменницька доля Генрика Сенкевича була щасливою — критики різних країн світу захоплено відгукувалися про польською романисте, називаючи його «одним з найвидатніших майстрів сучасного роману». Про талант письменника свідчить і той факт, що майже всі його великі твори були екранізовані за участю кращих польських і зарубіжних акторів. А за романом «Камо грядеши» були поставлені відразу два фільми — французькими та італійськими кінематографістами.

На абонементі Ви можете ознайомитись з виставкою
"Світ творів Генрика Сенкевича"





 Цікаві факти з життя


Після трилогії «Вогнем і мечем», «Потоп», «Пан Володиєвський» Сенкевич став польським письменником з найвищими заробітками (за право видання трилогії протягом 20 років отримав від видавця 70 тисяч рублів).

Творчість Генрика Сенкевича високо цінував Л. Н. Толстой. Письменники навіть вели листування.

Назва «Камо грядеши» (Куди йдеш) пов'язано з епізодом з життя св. Петра. Рятуючись від гонінь імператора Нерона на християн, Петро вночі потайки залишив Рим. За міською стіною йому з'явився Христос. Петро запитай його: «Quo Vadis, Domine?»( Камо грядеши, Господи?) Христос відповів: «У Рим, щоб знову бути розп'ятим». В цю мить Христос вознісся на небо, а Петро, сприймаючи його слова як знак своєї мученицької смерті за віру, повернувся в Рим, де його розіп'яли на хресті.

Р. Сенкевич зображений на польській банкноті 500 000 злотих 1990 року.

Екранізації творів

Твори Сенкевича багаторазово екранізовані на батьківщині письменника і за її межами. Особливо часто екранізували «Камо грядеши», першою екранізацією якого можна вважати 30-ти секундну стрічку братів Люм'єр (1899). Перша повнометражна екранізація вийшла в 1912 році в Італії (реж. Енріко Гуаззоні).

Найбільш відомі західні екранізації:           

 
Quo vadis (1951) реж. М. Лерой                    Хрестоносці (1960) 














Пан Володиєвський (1969) реж. Е. Гофман


 

               Вогнем і мечем (1999) реж. Е. Гофман



                  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»