Читаємо із задоволенням:


 1. Життя в борг. Еріх Марія Ремарк
Чоловік, його автомобіль, тендітна дівчина, що вмирає від туберкульозу. Героїня витрачає всі гроші на сукні Balenciaga, а герой дуже хоче вірити в краще. Іронічний і абсурдний фінал перевертає цю сентиментальну історію з ніг на голову. Якщо вірити в сумнівну тезу про те, що кожна дівчина в 17 років повинна читати Ремарка, то хай вже це буде "Життя у позику".

2. Володар мух. Вільям Голдінг
Страшна книга про розваги англійських школярів на безлюдному острові. Маленькі хлопчики проживають еволюцію навпаки, перетворюючись, з цивілізованих дітей у злих, диких тварин, які культивують страх і силу, здатних на вбивство. Історія про свободу, яка передбачає відповідальність, і про те, що юність і цнотливість - зовсім не синоніми.

3. Ніч ніжна. Френсіс Скотт Фіцджеральд
Дорогі машини, вілли на Лазурному березі, шовкові сукні - а щастя немає. Любовний трикутник за участю лікаря на ім'я Дік, його молодий невротичної дружини Ніколь та юної легковажною актриси Розмэри - головний роман про любов, силу і слабкість.

4. Милий друг.  Гі Де Мопассан
Класичний французький роман з "антигероєм" у головній ролі. Молодий журналіст Жорж Дюруа намагається пробитися в Парижі. Він бездарний, жадібний, боягузливий і безграмотний. Зате дуже красивий. Страшна історія про те, як розумні і талановиті жінки стає жертвами власної сліпоти. Цей роман - щеплення від історій з альфонсами на все життя.

5. Джен Ейр. Шарлота Бронте
Бідна, негарна гувернантка з залізною волею - самий несподіваний персонаж роману епохи Вікторіанської Англії. Джен Ейр перша говорить чоловікові про свою любов, але відмовляється підкорятися примхам свого коханого, обирає незалежність і наполягає на рівних правах з чоловіком. Сучасники прийшли в жах від такого розпусти, а молоді дівчата до цих пір із задоволенням перечитують історію сильної і безкомпромісної любові.

6. Квітневе чаклунство. Рей Бредбері
Це дуже проста і коротка розповідь про нещасливе кохання. На кількох сторінках один з найбільш щирих і ліричних письменників XX століття дохідливо пояснює всім юним дівчатам, що нещасна любов - це саме чарівне, що може трапитися з людиною.

7. Керрі. Стівен Кінг
Перший роман письменника Кінга про нещасну дівчину Керрі Уайт, наділеної даром телекінезу. Докладна хроніка жорстокою, красивою і цілком виправданою помсти за знущання однокласників пробирає до кісток і, найголовніше, виглядає набагато адекватної, правдивей і реалістичніше, ніж, скажімо, фільм "Догвіль" Ларса Фон Трієра.

8. Над прірвою в житі. Джером Дейвід Селінджер
Історія дорослішання юного егоїста, максималіста і ідеаліста Голдена Колфілда на многії літа залишиться найвідомішою і найбільш повчальною книгою про молодих. Саме такі ми всі і є: образливі, недобрі, заплутані, дикі і нескінченно прекрасні, тому що щирі, наївні і ранимі.

9. Колесо часу. Карлос Кастанеда
Не обов'язково читати всі книги Карлоса, після того, як з'явилося Колесо - тут зібрано все найкраще з його попередніх книг.

10. Над зозулиним гніздом. Кен Кізі.
Багато хто з Вас дивилися фільм Мілоша Формана, знятий по книзі. Тим не менш, книга і фільм дуже різні - недарма письменник подавав на режисера в суд. Автор книги пропрацював деякий час санітаром в одному психіатричному закладі, порядки якого настільки його вразили, що він вирішив написати на цю тему книгу.



Для читачів-учнів 5-9 класів


 1. Білик І. Меч Арея. – К.: А.С.К., 2006. – 384 с.
 2. Бойко В. Клаповушко і К. Майже правдива повість. – К.: Веселка, 2006. – 78 с.
 3. Волинська І. та Кощеєв К. Ірка Хор¬тиця приймає виклик. – X.: Веста: Ранок, 2007. – 512 с.
 4. Воронина Л. Суперагент 000. Таємниця золотого кенгуру. Дитячий детектив: – Вінниця, ПП Видавництво "Тезис", "Соняшник", 2004. – 192 с.
 5. Воронина Л. Таємниця пурпурової планети : фантаст. повість / Л. Воронина ; ред. ; ред. М. Москаленко, ілюстр. К. Білетіної. - Вінниця : Теза : Соняшник, 2005. - 176 с.
 6. Дімаров А. Друга планета; Три грані часу: Фантаст. повісті. – К.: Школа, 2006. – 304 с.
 7. Діти Козацької Матері: історично-пригодницькі повісті та оповідання: для молод. та серед. шк. віку /упоряд., передм., примітки В. О. Шевчука. – К.: Веселка, 2004. – 334 с. (Козаченьки).
 8. Дяченки М. і С. Олена й Аспірин. – Вінниця, ПП «Видавництво «Теза», 2006. – 352 с.
 9. Дяченки М. і С. Пригоди Марійки Михайлової. – Вінниця: Теза; Соняшник, 2005. – 160 с. – (Пригодницька бібліотека).
 10. Ліндгрен А. Знаменитий детектив Блюмквіст: повісті для молод. та серед. шк. віку. – К.: Школа, 2003. – 431 с. (Золота б-ка).
 11. Малик Г. Подорож Алі до країни сяк-таків. – Вінниця: Теза; Соняшник, 2006. – 123 с. (Пригодницька бібліотека).
 12. Малкович І. Вірші на зиму. – К.: А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, 2006. – 200 с.
 13. Пісні моєї України: Збірник народних пісень і пісень літературного походження. – Д.: Сталкер; К.: ЗАТ "НКП", 2006. – 288с.
 14. Плачинда С. Козак – душа правдива. – К.: "Велес", 2006. – 208 с.
 15. Пригара М. Михайлик – джура козацький: іст. повість: для мол. та серед. шк. віку –  К. : Веселка, 2004. – 146 с.
 16. Рутківський В. Джури козака Швайки. – К.: А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, 2007. – 430 с.
 17. Тисовська Н. Останній шаман. – К.: Наш час, 2008. – 390 с.
 18. Україна. Книга фактів. – X.: Книжковий клуб, 2006. – 320 с.
 19. Шевченко Т. Усі твори в одному томі. – К.; Ірпінь: ВТФ «Перун», 2007. – 824 с.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина