Здорове харчування на книжковій полиці

 


Правильний раціон харчування допомагає зміцнити здоров'я і є профілактикою захворювань серцево-судинної, травної та ендокринної систем.

Правильне харчування — це вживання продуктів, які дають усі поживні речовини, необхідні для підтримання здоров'я. Щодня організм людини потребує білків, вуглеводів, жирів, води, вітамінів і мінералів. Достатня кількість кожного з компонентів забезпечує належне функціонування всіх систем органів і підтримує високий рівень енергії.

При правильному харчуванні важливо зосередитися на загальному раціоні, а не на окремих продуктах. Жоден окремий поживний елемент не зробить людину здоровою, тому потрібно дотримуватися різноманітного та комплексного харчування. Не існує абсолютно корисного харчування для всіх, під час складання дієти необхідно враховувати наявність хронічних захворювань, вік, алергічні реакції на продукти. Для складання дієти правильного харчування можна проконсультуватися із сімейним лікарем або звернутися до дієтолога.

Правильне харчування впливає на здоров'я всього організму і є невід'ємною умовою здорового способу життя. Раціональне вживання продуктів допоможе досягти високої працездатності та активності протягом усього життя.

За даними ВООЗ, здоров'я на 70% залежить від харчування. Недотримання базових правил скорочує тривалість життя та провокує появу неінфекційних захворювань різного типу: онкологічних, серцево-судинних, цукрового діабету.

Кожна п'ята смерть у світі спричинена вживанням нездорової їжі та нестачею корисних речовин. Дотримуючись правильного харчування, можна поліпшити стан волосся, суглобів, нігтів, шкіри, запобігти появі захворювань органів шлунково-кишкового тракту.

Правильне харчування — з чого почати?

Почати перехід на правильне харчування легше поступово. Рекомендації, які допоможуть перейти на правильне харчування:

відмовитися від купівлі готових продуктів на користь свіжих овочів, м'яса та риби. Перероблені товари зазвичай містять шкідливі домішки, велику кількість солі та цукру;

віддати перевагу запіканню і варінню, а не смаженню, використовувати мінімум олії;

замінити жирне і червоне м'ясо більш пісними варіантами: курятиною, рибою або бобовими;


ввести в раціон більше овочів. Вони можуть стати не тільки салатом, а й гарніром або основною стравою;


замінити печиво та солодощі фруктами, горіхами й сухофруктами.


Купуючи готові продукти, необхідно перевіряти їхній склад. Якщо цукор стоїть на початку списку або в списку є кондитерський жир, краще відмовитися від товару.

Під час переходу на правильне харчування слід враховувати, що не всі продукти поєднуються між собою.  Погано поєднуються між собою кілька видів білка і вживання продуктів тваринного походження з сахарозою. Фрукти й овочі також рекомендується їсти окремо.

Щоб більше дізнатися про здорове харчування завітайте до нашої бібліотеки!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кульбаба, або Диво-рослина

50 років від дня народження Андрія Кокотюхи

«Зниклі птахи та тварини України»