"ВІТАЄМО НА ФУКУШІМІ"

Після перегляду фільму про Фукушіму всі заговорили про Чорнобиль

Ален де Альо зняв велику кількість фільмів. Його документальні фільми присвячені здебільшого проблемам ядерної фізики. 
Режисер фільму вважає: «Атомна енергетика пов’язана з браком демократії, браком інформації, браком поваги до працівників, – каже він. – Ви мусите знати, що з працівниками АЕС насправді дуже погано поводяться. Це не пов’язано безпосередньо з правами людини, але я думаю, що сьогодні все з усім пов’язане. Тому я бачу дуже глибокий зв’язок із правами людини. Ми маємо не тільки право, а й обов’язок звернути увагу на це питання. Інакше наші діти матимуть дуже великі проблеми в майбутньому. Тож справа не просто в правах людини, а й у людських обов’язках».
Коли після закінчення перегляду почалося обговорення побаченого, глядачі відразу згадали Чорнобиль, зауважили, що останнім часом про Чорнобильську АЕС не згадують, не говорять… Почали ділитися враженнями про те, що сталося в Україні в 1986 році, обговорювали, як аварія на Чорнобильській атомній електростанції позначилася на екології деяких українських і білоруських територій.
Відсутність достовірної інформації у населення, належного медичного обслуговування, несвоєчасна евакуація, турботи про дітей, відсутність системної державної політики у ліквідації наслідків аварії. Очевидно, що з цими проблемами пов’язані права людини, про які має турбуватися держава. Нажаль, цю турботу беруть на себе неурядові організації та небайдужі громадяни. Як в Японії так і в Україні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина