Герберт Уеллс ( 21 вересня 1866— 13 серпня 1946)  
до 150-річчя від дня народження
            В історії світової літератури Г. Уеллс залишив помітний слід, насамперед, як письменник-фантаст, який щиро вірив у безмежні можливості людського розуму. Іще на початку ХХ ст. він передбачив наукові відкриття, пов’язані з освоєнням космосу і міжпланетними сполученнями, писав про роль авіації, відповідальність учених за наслідки, до яких можуть призвести їхні відкриття. Щоправда, Г. Уеллс не вважав, що науково-технічний прогрес зробить людей щасливими. Без духовного самовдосконалення людства жодні наукові відкриття не змінять світ на краще.
          Однак науковою фантастикою творчість Уеллса не вичерпується. Він писав і про інше — про буденне життя звичайних людей і вірив у силу розуму й серця кожної особистості.
До жанру наукової фантастики він удався з метою попередити людство про нові небезпечні загрози, однією з яких вважав владу науки. Під його пером ожили фантасмагоричні пророцтва Свіфта. Написані ним упродовж 1895—1905 рр. «Машина часу» (1895), «Людина-невидимка» (1897), «Війна світів» (1898), «Острів доктора Моро» (1896), «Дивовижний візит» (1895), «Коли прокинеться той, що спить» (1899), «Перші люди на Місяці» (1901), «Сучасна Утопія» (1905) вважаються першими творами-застереженнями, прообразами майбутніх романів Джорджа Оруела й О. Хакслі.

За своє довге життя Г. Веллс написав 110 книг, багато статей, есеїв, новел, рецензій тощо. За його творами було поставлено 30 кінофільмів. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина