«Рожеві сарі» як символ жіночої сили.
« Щоб відповісти на питання , як йдуть справи у того чи іншого народу , мені достатньо лише знати , яке там становище жінок »
                 Джавахарлал Неру, політичний діяч Індії

У преамбулі до Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок пояснюється, що, незважаючи на прийняття цілого ряду договорів, жінки як і раніше не мають рівних з чоловіками прав. У всіх країнах як і раніше зберігається дискримінація щодо жінок. 
         Сьогодні в нашому кіноклубі медіа-просвіти  Docudays UA ми подивились документальну стрічку  Кім Лонжинотто «Рожеві сарі»  про кастову нерівність індійських жінок, що удостоїлась особливої уваги членів журі міжнародного кінофестивалю. «Життя дівчини жорстоке... Життя жінки дуже жорстоке», – відзначає Сампат Пал, героїня цього фільму-вторгнення у життя надзвичайних жінок. Сампат Пал, як і багато інших, молодою дівчиною віддали заміж в родину, де її часто били. Але попри все вона боролась і покинула сім’ю свого чоловіка, зрештою ставши борцем проти поневолення жінок у штаті Уттар-Прадеш. 
Одні вважають, що індійська жінка вважається в цій країні людиною другого сорту. Інші запевняють, що це далеко не так. Так чи інакше, небагато наших співвітчизниць зважиться вийти заміж за жителя Індії та стати справжньою   індійкою.
          Життя жінок Індії складне і незрозуміле для нас, а самі жінки цієї країни нерідко здаються європейцям загадковими істотами. Вони красиві і незвичайні, однак образ індійської жінки, який склався за знаменитим індійським фільмам, не завжди відповідає дійсності.  Багато в чому красу визначає каста, до якої належить індіанка.
Документальний фільм «Рожеві сарі» зачіпає дуже складні та болючі теми гендерної нерівності, насильства в сім’ї та порушення прав людини загалом і жінки зокрема. Аудиторія була зацікавлена цією темою і багато питань ми обговорили на прикладі власних історій та звернули увагу на ті проблеми, які існують в нашій країні, на нашій вулиці і навіть у нашому домі.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»