Тварини в цирку – норма, чи порушення закону природи? Демонстрація документального фільму «Циркові гастролі» на черговому засіданні Кіноклубу Docudays UA.


Розвинуті країни одностайно виступають проти знущання над живими істотами. Світова спільнота закликає відмовитися від використання тварин у циркових номерах. Останнім часом і в нашій країні цирки все частіше піддаються критиці захисниками тварин. Саме цю тему ми вирішили обговорити на черговому засіданні нашого Кіноклубу. Переглянувши документальний фільм «Циркові гастролі», естонських режисерів Яака Кілмі та Андреса Майміка (2011р.), дехто з присутніх кардинально змінив своє ставлення до цієї проблеми.
Чому розвинуті країни неодмінно приходять до цього рішення? 
Справа в тому, що тварини, яких прийнято називати артистами, насправді проводять життя, мов заручники або раби. Левам, слонам і тиграм доводиться виконувати не притаманні їхній дикій природі рухи. А умови, в яких тварини існують у цирках, гірші, ніж у будь-якій в'язниці. Обмежені в пересуванні тварини зазнають там жахливих страждань, а коли виходять на арену ― неймовірного стресу.

 На сьогоднішній день закони, що забороняють чи обмежують залучення тварин до циркових постановок, діють в Австрії, Великобританії, Швеції, Австралії, Канаді, Фінляндії, багатьох штатах США та ще в кількох десятках країн.

Перед початком перегляду відбулось обговорення на тему «Чи є це проблемою – тварини в цирку?». Кожен з присутніх висловив свою думку та відповів на питання модератора щодо свого ставлення до використання тварин в циркових номерах. Таким чином, аудиторія розподілилась на дві групи: тих, хто – «за», та тих, хто «проти» такого використання тварин.  Розібратися в ситуації допомогли юрист консультант та волонтер - активіст  захисту безпритульних тварин Людмила, яка доглядає та рятує тварин, що потрапили у  біду. Юрист правозахисник Тетяна Володимирівна розповіла про деякі законодавчі аспекти цієї проблеми. В дискусії приймали участь як дорослі так і діти. Висловлювались по-різному, але дійшли такого висновку – пересувні цирки не мають права тримати диких тварин, а в стаціонарних цирках до них повинне бути гуманне ставлення. 






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина