"Життя в обіймах квітів"

"Талант здобувається великою любов'ю "
                                                  Катерина Білокур

7 грудня Україна відзначила 115 річницю з дня народження нашої землячки, самобутньої художниці Катерини Білокур.
З цього приводу в нашій бібліотеці була організована година пам’яті "Життя в обіймах квітів", на яку завітали учні 7 класу ЗОШ№2.
Учні ознайомились з життєвим та творчим шляхом художниці,здійснили віртуальну екскурсію до галереї її картин.




     Життєвий і творчий шлях К.В. Білокур був нелегким. Народилася вона 7 грудня 1900 року в селі Богданівці  Пирятинського повіту (Полтавщина) нині Яготинський район Київської області) в бідній селянській родині. Безрадісно пройшли її дитячі та юнацькі роки. Читати і писати вона навчилася по букварю, який хтось їй подарував. "На цьому моя освіта початкова, середня і вища закінчилася" - з сумом писала Катерина Білокур, згадуючи своє нелегке минуле.
     Проте незвичайна пристрасть до знань, до книги відіграла важливу роль в її самоосвіті. На початку 20-х років, спілкуючись з богданівським вчителем Іваном Григоровичем Калитою, який дозволив їй користуватися бібліотекою, дізнається вона про "чарівне слово - художник". З цього часу потай від усіх Катерина почала свої перші студійні роботи вуглем на клаптиках домашнього полотна.


Своїм прикладом вона показала, як, маючи здібності, старанність і любов до справи, і більше нічого, можна досягнути вершин. У наш час її слова відроджують віру в себе і живлять наснагою: "Доля випробовує тих, хто надумав дійти якої великої мети… Але сильних духом не злякає ніщо. Вони з стиснутими вустами уперто, сміливо і гордо ідуть до наміченої мети – крок за кроком, все вперед і вперед… I тоді доля нагороджує їх сторицею і відкриває перед ними всі таємниці дійсно прекрасного і ніким не перевершеного мистецтва". 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина