Ретрокінозал запрошує
 До 80 – річчя з Дня народження Франсуази Саган 

 

«Чи любите Ви                                      Брамса?»


Країна :
Жанр :
ДрамаМелодрама           


Режисер: 




В ролях

Французька письменниця, драматург народилась 21 червня 1935 року. Навчалася в приватних школах Франції та Швейцарії, в Сорбоннському  університеті.
Популярність Саган приніс перший роман «Здрастуй, смуток» (1954), опублікований, коли їй було 19 років. Роман був переведений на 30 мов світу, а потім екранізований. За цим твором пішли й інші романи, і численні розповіді, п'єси, повісті, наприклад «Чи любите ви Брамса?» (1959), «Трохи сонця в холодній воді» (1969), «Втрачений профіль» (1974), «Намальована леді »(1981),« Втомлена від війни»(1985). 
Створюючи романи про тендітну любов, сама вона раз у раз ставала героїнею скандальних світських хронік, сама себе називаючи «марнотратником життя». У її житті було безліч скандалів, несплачених податків, дивних заміжжь, автомобільних аварій, шикарних яхт, пристрасть до наркотиків і алкоголю, умовні тюремні терміни, азартні ігри - і в кінці життя бідність, незважаючи на всі отримані нею гонорари. Померла Франсуаза Саган 24 вересня 2004 від легеневої емболії.Першим чоловіком письменниці був Гі Шеллер, з яким вона одружилась 13 березня 1958 року. Волелюбна бунтарка Саган і «правильний», солідний Шеллер, який годився їй в батьки, прожили разом рік. А розлучилися після того, як Франсуаза, якось повернувшись додому, застала таку картину: її поважний чоловік, розташувавшись на дивані, читав газету. Тільки й всього. Саган же це здалося верхом тривіальності. «Господи, яка туга»,— подумала вона, мовчки зібрала речі та пішла. Через деякий час Франсуаза  зробила ще одну спробу знайти сімейне щастя. Цього разу її обранцем став американець Роберт Вестгофф— колишній десантник, манекенник та скульптор. Вона народила від нього сина Деніса. Але цей шлюб також не тривав довго — їй знову стало нудно. «Сімейне життя — це… Та це якась спаржа з оцтом! Така страва не для мене»! — заявила письменниця своєму американському чоловікові і, залишивши сина на піклування няньок і гувернанток, знову пустилася у вільне плавання. Згодом у її житті були довготривалі лезбійські стосунки з модним стилістом Пеггі Роше. Також у Саган був коханець-Бернард Франк, одружений есеїст, якого цікавило в житті лише дві речі:книги та їжа.Так як Франсуаза була частою гостею в Сполучених Штатах Америки, її часто помічали в компанії таких культових особистостей, як Трумен Капоте та Ава Гарднер.Зізнавалася у своїй схильності до азартних ігор, яка спричинила величезні борги. Саме через борги була змушена на схилі життя продати свій маєток у Нормандії, придбаний на початку кар'єри в 1950-х роках. В 1985 році удостоєна премії князя Монако за внесок у літературу.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина