Гетьман Данило Апостол та його доба.


18 грудня в нашій бібліотеці була організована інформаційно - пізнавальна година "Гетьман Данило Апостол та його доба". 
Організатори заходу:  бібліотека філіал №2, Полтавський громадський Шевченківський комітет та обласне відділення міжнародної організації "Жіноча громада"- голова, заслужений працівник культури України Валентина Олександрівна Шемчук, спілка екскурсоводів Полтавщини - голова Кулинич Тамара Володимирівна, дитяча музична школа №3 ім. Бориса Гмирі.

На захід завітали учні 10 класу загальноосвітньої школи №2 та екскурсоводи Полтавщини.
 В читальному залі був  організований  перегляд літератури "Володарі гетьманської булави".

Член спілки екскурсоводів Полтавщини Роман Олексійович Волошин ознайомив присутніх зі сторінками історії гетьманської доби та постаттю гетьмана Данила Апостола, який  народився в селі Великі Сорочинці на Полтавщині. Походив з відомого козацько-старшинського роду Апостолів.



Учасник азовсько-дніпровських походів 1695-1696 року, організованих Московією до османських володінь в Північному Причорномор'ї. 1696 року розбив на річці Ворсклі кримського хана Селіма І та прокримського гетьмана Петрика. Брав участь в Північній війні 1700-1721 років проти Швеції. 1701 року призначений наказним гетьманом, водив козаків до Ліфляндії, відзначився у битві під Ераствером. 1704 року делегований Петром І на чолі 3-тисячного корпусу козаків на допомогу королю Речі Посполитої Августу II. 1705 року брав участь у битві під Варшавою, але через сварку із московським командуванням самовільно повернувся на Україну. Данило Петрович Апостол помер і похований у селі Сорочинцях (тепер Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області) у зведеній за його кошти церкві Преображення Господнього.

Під час проведення заходу перед аудіторієй виступили учні дитячої музичної школи №3 - Ареф’єв Ілля , Корнішов Захар, Вишняк Валерія.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина