Вітаємо з Днем міста!


23 вересня 2014 року Полтавщина відзначає 71-шу річницю визволення Полтави від німецько-фашистських загарбників та День міста. Вийшло так, що Полтава стала центром скупчення значних сил ворога. Чимало людей, зовсім не маючи ніяких навичок опору ворогу, фактично були кинуті напризволяще. І все ж боротьба проти гітлерівських окупантів у місті розгорнулася і тривала певний час.
З осені 1941 до травня 1942 року в Полтаві діяла підпільна організація , якою керувала Ляля Убийвовк. До її складу входило 20 молодих патріотів. Група проводила антифашистську агітацію серед жителів, допомагала звільнитися з полону воїнам Червоної Армії. Аналіз документів свідчить: патріоти міста завдали немало збитків ворогові. Гітлеревці змушені були виділяти значні сили для боротьби з ними. Але найголовніше – ця боротьба вселяла в людей впевненість в неминуче визволення. І воно прийшло.

У вересні 1943 року Війська Степового фронту під командуванням І. Конєва зав’язали бої на лівому березі Ворскли. Ворог уперто оборонявся. Та все ж наші воїни просувалися вперед. Після вдалого форсування річки Ворскли під командуванням генерала Жадова почали охоплювати вороже угруповання з півночі і сходу. Після дводенних боїв 22 вересня почався штурм ворожих укріплень. А в ніч з 22 на 23 вересня 1943 року Війська Степового фронту повністю звільнили Полтаву від окупантів. За мужність і відвагу, виявлену в боях тисячі полтавців були нагороджені орденами і медалями.
Одразу ж після визволення обласного центру від загарбників трудящі Полтави взялись за відбудову міста. Згодом Полтава і Полтавщина стали потужним центром формування нації, її духовних цінностей, менталітету українського народу.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»