Юрій Федькович - перший український класик з Буковини.

   Серед письменників - класиків, які удостоїлися найвищої честі - називатися народними, - сяє ім’я першого на Буковині поета, який правдиво заспівав про свій край і народ - Юрія Федьковича.

   Літературна спадщина Федьковича різнобічна , та найбагатше в ній представлена поезія. Його поетичний доробок складають вірші , поеми, балади, "співанки", "думки", сонети, байки, переклади та переспіви.

Він насамперед ішов від народної пісні.

                                              ...Мене мати ба й породила,

                                                       Де вірли воду пили,

                                                 Навчили мне ба й співаночок 

                                                        Сто двадцать і чотири, - 

   Юрій Федькович ввів , так би мовити , у художню літературу  Буковину, перший по-мистецьки змалював побут, звичаї та характер гуцулів.

   Дитячи казки , байки та жарти Федьковича мають повчальний, дидактичний зміст.Кращими серед них є твори "Від чого море солоне", "Бідний Михась ", "Хлопчик сирота і його котик", "Бідолашко".В основі його дитячої прози лежать українські народні казки, казки інших народів, твори Андерсена , братів Грімм.

   Майже три десятиріччя трудився Юрій Федькович на ниві українського письменства.      Сьогодні його твори звучать білоруською, російською, молдавською, польською, болгарською, німецькою та іншими мовами.

   А наша бібліотека  на честь 180 річчя з дня народження письменника пропонує оглянути тематичну полицю "Наші письменники ювіляри"



                                                                                   


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина